Wednesday, August 17, 2011

kerana sepuluh sen

sepanjang hidup korangkan..
penah tak korang rasa dalam poket atau pun simpanan duit tinggal kosong sen???APAAAAAAAAAAA?TAKKKK PENAHHHHHHH?? OH MAK AI.
mesti korang ni good in balancing ur money.
tapi tidak untuk aku.
aku penah tau.tak leh nak kira.
mcm dah banyak kali je terjadi begini.
jgnn kata sen..habuk pun kadang-kadang tak nak menginap lama dalam dompet aku.
owh.miskin harta aku.tetapi tidak mengapa.


pepatah ini boleh digunakan.


biar miskin harta tapi jangan miskin budi pekerti.



wah gitu.


al-kisahnya.
kelmarin-kelmarin yang dulu.
aku pegi ke pasar borong untuk membeli rencah-rencah untuk masakan berbuka puasa.
masa tu, beli daging..alamat tak cukup singgit.bukan tak ade. tapi orang yang menjual tu, tak duit pecah.tak ape.aku pun cakap ngan dia, saya jalan-jalan dulu, nanti saya bg.


jalan punya jalan.tiba-tiba aku ternampak duit seposen.


uish, tiba-tiba, eh, nak amik ke tak nak ek.
mcm tak leh nak pkr lama-lama sambil berjalan cari barang kan.
akhirnya berlalu tanpa menoleh lagi.



ahaks.


selepas itu, pegi lak kedai Balaji, nak beli rempah. masa tu kan.
bayar punya bayar. tiba-tiba jumlahnya adalah RM 3.80.
dalam tangan aku ada RM 13.70.
see......tak cukup seposen bukan.
terpaksalah aku pecahkan duit sepuluh ringgit yang tidak cukup seposen tu.


moral of the value : seposen pun duit gak yang tiada tara nilainya.

4 comments:

  1. betullah.. takde 10 sen, 90 sen tak boleh jadi seringgit kan.. jadinya walau sekecil mana pun jumlah itu kita tetap perlu menghargainya..

    Thanks yer sudi singgah di blog akak.. Salam kenal..

    ReplyDelete
  2. yup.. seposen bernilai jugak.. suka sangat simpan duit seposen.. =)

    ReplyDelete
  3. wah, ada jugak orang simpan wit seposen..dah banyak ke..hehe..meh la duit raya sikit..

    ReplyDelete
  4. MORAL OF THE STORY ,SIMPAN BYK2 DUIT SEPOSEN TUH =P #SELAMAT ARI RAYA

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails