Sunday, December 18, 2011

SEMAKAN GSTT

nebesnya.
kawan-kawan boleh check

Semakan Keputusan GSTT Ambilan Disember 2012 melalui portal rasmi
>> http://www.moe.gov.my/

gud luck semua!!!!!!!!!!!!!!

need some rest........give me alone..

need some rest........give me alone..


aku tak nak stori perasaan yang berlaku sepanjang hari ini..
air mata menjadi teman selain anak kecil di sisi..
apa yang aku rasa bercampur baur..


nyata kesedihan hilang bila masih mampu melihat anak ketawa riang ria.
awesome...so cute dear...anugerah Ilahi tiada tandingannya..



pelbagai musibah melanda yang menuntut muhasabah yang tinggi.
penat.letih.capek.lelah.
semua ada.hanya DIA yang mengetahui segala kesusahan dan kesakitan ini.
full stop....

Tuesday, December 13, 2011

semakin membesar..

wah apakah yg semakin membesar tu..usia? dah tentuanak? dah tentu, tapi mungkin hanya pada usia juga. bukan pada fizikalnya.. :)masalah? boleh jadi, tapi perlu sentiasa berfikiran +ve.tindakan pasti +ve..duit? ahaks..tersedak aku.adakah duit semakin membesar beranak pinak..moga diberi kelapangan..keluarga? uish...adakah bilangan keluarga sudah bertambah? belum..belum lagi..updates sehingga tarikh hari ini..hehehehe...ragam anak? iye betul tu.semakin..semakin dan semakin..

full stop.........


meh nak cite ragam anak yang semakin meragam...


*******************************************************************************************


**dia semakin pandai berkata-kata


antara kata-kata yang telah bisa dituturkan..


- amik..yah (stand 4 ayah)..bird..no no no..keta =kereta..ball..pin pin=upin dan ipin..bo bo bo = boboi boy..ya Allah(tp pelat sikit)..baby..baby.walaupun panggil kucing..



**dia semakin pandai beraksi


- paling membuat jantung gugup dan adrenalin berada di tahap putaran kencang..tatkala anak bergayut dalam kereta...kira budget buat aksi gymnastik artistik la ni...tup tup..dia lonjakkan badannya laju melipat (gambaran seperti orang sedang lipatkan badan melakukan aksi di air terjun)..dapat bayang tak?...meh nak cari pic sekejap..



- turun naik katil..turun naik kerusi..tp pada tahap rendah la..sbb dia pun rendah kan..hehehe


- nampak je ibunya pakai tudung..dia dah siap pegang kaki..kadang2 terus sibuk kat pagar..tandanya nak ikut..hahahha...walaupun ibunya bergaya bibik nak g sidai kain pun..rasa dah abis lawa la tu..


- kalo bab panjat-memanjat..mmg hobinya..huhu..atas orang tido pun dia suka panjat..sambil meloncat2..adoi..sakitla..


- menghantukkan kepala..pastu dok gosok2 kepala konon2 bg reaksi sakit la tu..padahal kita yg sakit..huhu


- menari2..tp musykil sbb gaya cam nak men netball..kaki pacak satu..pastu wat pusingan..


- bila main kejar2..konon dia kejar orang la..pastu yg kelakarnya dia leh potong orang tu jadi cam men lumba lari lak..konpius kat situ..



**dia sudah pandai melaksanakan beberapa arahan mudah


- sebut sahaja salam, dia terus menghulurkan tangannya..tp cuba sebut "amin"..dia buat dek je..hehehe


- apabila kita bukakan baju dan seluar..dan katalah "letak"..dengan pantas dia akan masuk bilik dan letakkan baju dan seluarnya dalam bakul baju kotor.. :)


- jom mandi...dengan laju akan terus melangkah ke bilik air..tp kena je air, terus peluk kaki..tanda kesejukkan..hahahhaha


- kasut mana kasut? terus dia akan bergegas ke rak kasut dan mengambil kasutnya..dengan arahan "duduk"..akan duduk sambil menghulurkan kakinya..dan yg ini tanpa disuruh..terus ke pagar..kadang2 menggoncangkan pagar tanda protes untuk bukak pintu dengan pantas..kaki jalan..hahaha..



**dia sudah pandai minum susu tapi..bercampur dengan horlick..


- kalo susu semata, alamatla..



*******************************************************************************************


anak oh anak..ragam oh ragam..miss u alwiz..

Monday, October 24, 2011

hepi anniversary ke-8

saya nak tulis jugak.walaupun mata seakan layu minta ditongkatkan sebatang pencungkil gigi. namun dengan rasa gigih dan menghargai tarikh ari ini.akanku gagahi jua.


tau tidak.tidak bukan.

hari ini, bersamaan 24.10.xx merupakan tahun ke-delapan saya mengenali kekasih hati saya merangkap encek suami yang kadangkala tidak setia pada saya.ahaks...opppppppppppsss..

tp saya tau dia amat sayang pada saya dan keluarga.


sebesar-besar rahmat atas kurniaan insan diberi nama "Ahmad Bazli bin Ali" ke atas diriku ini. walaupun ku tahu, dia tidak sempurna dan aku juga begitu.

terima kasih sehingga saat ini.



Inilah jejaka dimaksudkan. Luv u so much.


Individu yang sangat kusayangi. Tara..my ibunda...

Semoga Allah s.w.t memberikan kesihatan yang baik...

kehidupan yang baik di sana nanti..

-Emak Jamilah-


my 2nd ibunda.sangatlah sporting and pandai memasak seperti 1st ibunda saya.

senang berbicara.dan diajak berbincang.

semoga Allah s.w.t memberikan ketabahan yang tinggi dan kebahagian dunia akhirat.

-Emak Radhiah-


our zuriat.

lovely lovely...so lovely..

Terima Kasih atas anugerah tidak terhingga ini.

Seorang bayi yang comel.bijak.menghiburkan.byk mulut.byk ragam pun ya.

si Ahmad Darwisy Syifa'

1 Hepi Famili..sampai keakhirnya.Amin.


Wif adam my kesayangan juga.tp tak mau dengar ckp.geram.

Peneman setia Ahmad Darwisy Syifa'.

Juga si mangsa buli anakku.hehe.


My kesayangan...

-Hargailah Keluarga selagi masih bernyawa-

Photobucket

Sunday, October 23, 2011

isu semasa dari semasa ke semasa

wah..dah macam pembaca berita dunia jam 10 yang rasa nak maki2 je bila siaran ceritera menarik terpaksa di sambung.1 jam tu.lama siot.tapi itu dulu.eh, sekarang ada lagi ke.hahaha..maklum ar jarang tgk tv rtm ni.bukan eksyen nak kata ada astro.telinga capang cam piring astro pun tiada bayang langsung.amboi, senang ko dah ada astro ek.tumpang tumpang..umah orang la kalo nak tengok astro.hahaha..maklumla nama dok bandar tp siaran semut mengalahkan dok pedalaman benua afrika.jauh dah melalut.ahaks.

aku pasti.sure.confirm.korang pun tau news ini.tidak bermaksud aku lambat nak buat entry kerana baru tahu.tp terdetik ingin menyuarakan jugak pendapat aku berkenaan tragedi yang menarik hati aku.dari sehari ke sehari.semasa ke semasa nak karang.tp karangan tak berapa nak menjadi.mood di seru-seru, juga tidak sampai.alih-alih pandang saje belog tanpa rasa bernafsu.

ada dengar cerita pasal kanak-kanal berusia 2 tahun dilanggar tanpa dipedulikan oleh sekurang-kurangnya 18 orang lalu lalang yang sekadar jadi lalang. ala yang berlaku di negara China tu.hah.ada bukan.tp ada tengok tidak videonya.cubala try test tengok cam ner.pasti hati meruntun, sebak tidak tertahan.emosi menjadi berlebih-lebihan tatkala melihat video tersebut.sekadar baca melalui surat kabar, mungkin perasaan sedih dan geram tu tidak diadun menjadi sebati.tp bile tgk videonya..aduhai, syahdunya..zaaaaaaaaaaaaaaaassssss...tiba-tiba terbayangkan, kalaulah itu anak aku... Ya Allah mohon sangatlah dijauhkan.sedih bukan.

seperti biasa orang akan kata, binatang pun tahu sayang anak.
inikan pula manusia.tp ini manusia berjiwa binatang ka?manusia bertopengkan binatang ke?
jawabla sendiri.sudah.habis cerita di situ.saya melaporkan dari tempat keje.bukan di tempat kejadian harap maklum.

ok.kaitannya dengan realiti yang berlaku di Malaysia.
see.
korang pasti setuju dengan aku.
fakta di Malaysia yang kadangkala kita pikir mesti auta yang ditambah dengan bahan perasa penyedap cerita.
hah amik ko.

di Malaysia :
buang bayi sudah
bunuh bayi sudah
liwat bayi sudah
tikam bayi sudah
campak bayi sudah
flush bayi sudah
gugur bayi sudah
tanam hidup-hidup bayi sudah
cuma yang belumnya, seperti kejadian di China je belum.
wahai insan yang diberi akal fikiran yang sempurna, gamak sungguh kalian lakukan perkara begini ke atas insan cilik yang dikandung waima cukup bulan ataupun tidak. tp yang pasti kebanyakkan berlaku pada hubungan tidak sah.

dan..kadangkala bila pikir balik pada fikiran waras kita, tak mungkin ada orang buat begitu.
sedar atau tidak.mereka yang terlibat di dalam gejala kurang sihat ini, mungkin mengalami satu tekanan perasaan dan emosi yang amat mendalam.dats y, mereka melakukan sesuatu di luar jangkauan.

bukan untuk menyokong gejala negatif lagi dilarang oleh agama.tetapi, nasihat yang mungkin relevannya.yang berlaku biarkan berlaku.dah mengandung apa kita nak buat.kelalaian sendiri.keseronokan sendiri.jadi.bertanggungjawablah.janganlah menjadi penyumbang kepada jenayah pembunuhan pula.ambil iktibar atas apa yang berlaku pada diri.jumpa dengan orang agama.minta diberi petunjuk dan didikan agama yang betul.supaya tidak terpesong ke jalan hitam itu lagi.jagalah anak cilik itu, walau apa jua statusnya.yang salah KAMU.KAMU.KAMU.tetapi bukan ANAK KECIL ITU.

janganlah terlalu mengambil jalan singkat. ianya tidak menyelesaikan masalah.malah menambah masalah lagi ada.dosa pun tambah.

ada terpikir?renung-renungkan.selamat beramal.


Photobucket

Thursday, October 20, 2011

ceritera basi dikongsi..

Tempat kejadian : Putrajaya
Tema / Acara : Pesta Flora Putrajaya
Tarikh : Sudah hilang ingatan
Model : Seperti yang tertera pada gambarajah di bawah.
-S.E.K.I.A.N I.N.T.R.O K.A.L.I I.N.I-







Di sebalik swan tidak bernyawa, ada kelihatan 2 ekor itik yang comei. Ada perasan? Good..




Si cilik dari awal lagi tidak menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. Tidak seperti sedia kala.



Si cilik masih dengan adegan gaya bebasnya. Uish. awat la plak ni.


Menunjukkan tahap kebosanan yang memuncak.
"Ibu, bila nak balik ni", berkata dalam hati.

Ini bukan jiwa saya.help.help.helpdesk...

Dia pun cuba menyebukkan diri untuk membelek2 bunga tersebut. Seperti memberi respon yang agak baik.

Bergambar dengan muka tanpa ada perasaan.Like father like son.Exactly!


Tengok2. Aksi paksaan ini. sangat tidak memberi kerjasama. sungguh tidak wonderbaby.



ahaks.



Eh, Puan Ayu. katanya pesta bunga. kenapa semua gambar orang sahaja.hahaha..ok2..
Sambil tidak mengecilkan hati bunga-bunga tersebut. Jom layan bunga yang sedang mekar dulunya. Status skrang. Tidak diketahui. Harap maklum. Dan lagi satu. Jangan ditanya akan nama bunga tersebut.apatah lagi nama saintifiknya, sangat tidak ketahuan. ok.





Bunga 1

Bunga 2

Bunga 3







Bunga 4

Bunga 5

Ini bunga jugak. tapi bunga kertas. harap tidak tertipu.hahaha


dan. yang sangat buat saya terharu lagi rasa syahdu.



.

.

.
.

.

.

.
.



wah..awesome!!!!buat dengan tulisan besar plak.


WAH AWESOME!!!BUAT DENGAN TULISAN BESAR DI CAMPUR BOLD PULAK.
WAH AWESOME!!!


.

.

.

.

TERHARU SAYA.TAPI LAGI TERHARU BILA JAMBANGAN INI DARIPADA EN ASBEN TERCINTA.


.

.

.

.


MALANGNYA.TIDAK PENAH DAPAT PUN.
KETAWA UNTUK DIRI SENDIRI.
MUNGKIN SAYA BUKAN MINAH BUNGA.
BEGITU JUGA SI SUAMI.
ANAK JUGA MEWARISI SIFAT YANG SAMA.
(lihat saje adegan-adegan di atas dah tau yang si cilik bukan mat bunga)



Photobucket

Thursday, October 13, 2011

Ragam si Darwisy











ITU SITI NUR FARIHA PUNYA MASA LAHIR..




tiba-tiba terdetik nak join kontes ini.
menarik jugak.menarik tang hadiahnya.
maklumlah.baru nak berkira-kira kumpul sen nak beli VCO tu.
tiba-tiba.shock seketika.
ada orang nak bg free.
alangkah bahagianya kalo hamba yang ayu ni terpilih.
boleh simpan sen untuk bulan hadapannya.


hehehehe.

itulah impian saya.

last but not least,
"Selamat Berhari Lahir"
ucapan seperti biasa, mendoakan agar si cik belog :


1) sentiasa dirahmati Allah s.w.t
2) diberi kesihatan yang baik
3) diberi kehidupan yang bermakna di samping orang tersayang
4) berjaya dunia dan akhirat



salam ukhwah..


sibuk nak tag kawan gua :




meh kita join, kot2 ada rezeki kita ka....

Wednesday, October 12, 2011

Traffic tinggi kerana kamu cantik...

sape rasa statement di atas betul..dongakkan kepala..kemudian angguk ke bawah..
betul tidak??erm..tetiba aku rasa mcm nak follow arahan pergerakan di atas..
secara jujur radjanya..(sambil mendengar lagu jujur)...aku merasakan statement di atas ada kebenarannya...tak percaya???cuba..try..test..tanya dalam diri korang-korang nape..nape..korang slalu usha blog seseorang??dua orang??tiga orang??berorang-orang??sbb dia cantik bukan??

tak nak ngaku lagi.ok.aku ubah sikit ayatnya.
salah satu faktor anda cuba memfollow cite2 awesome blogger2 tertentu sbb dia cantik(bg perempuan)..lelaki tidak cantik pun masih ada yang nak follow..sbb ape??sbb jalan penceritaan blog yang menarik bukan.ok skrg dah ada 2 faktor yang agak menepati ciri-ciri jawapan subjektif yang boleh dihuraikan.betul bukan.nak ngaku tak??

yes.dengan kepala sedikit angguk-angguk tp jangan geleng-geleng ok.
tak tau nape..bukan orang lain.tp aku la..aku suka tgk blog-blog yang bloggernya cantik2..dan juga blog-blog yang bloggernya sangat kreatif dalam penulisan.ada banyak dude blog yang menarik tertarik menarik...semua pasti d'boommmmmm...n korang pasti mencemburuinya...

1st of all..aku suka baca blog
http://www.nurulism.com/. bukan setakat penulisan yang baik.tetapi tidak membosankan jalan ceritanya.tempat2 yang diutarakan juga sangat mencuci tahik mata...menarik..oversea tpt yg tidak penah aku jejak..over river dah banyak dah..

2nd of all..aku suka juga usha blog
http://jejariruncing.blogspot.com/. bukan setakat ceritera percintaan mereka sahaja yang menarik hati..sbb itu tujuan asalnya dulu..tp skrang lebih kepada nak tahu perkembangan cik jejari runcing..masing-masing ada pendapat masing-masing.jangan hanya pandai mengkritik sahaja.tidak kira sape bersalah.cuba fahami situasi yang dialami oleh mereka.pasti anda terkesan.

3rd of all..aku suka juga tgk blog si cantik manis Fatin Liyana
http://honeykoyuki.blogspot.com/ . bakal doktok medic yang awesome.cantik.bergaya.bijak pandai.owh..tak kenal..lalu tidak jatuh cinta..tetapi terjatuh hati pada penulisan yang menarik..jauh berjalan luas pemandangan..

4th of all..si comei yang suka bergaya comei..
http://kupukupukecik.blogspot.com/ .cuba korang tgk..budak muda yang pandai bermain memek muka..sweet sour gile..penuh dengan doodles yang menarik..kreatif..lain daripada yang lain..

5th of all..si model kurus tinggi lampai
http://inibelogsaya.blogspot.com/ . teringin nak jadi seperti beliau..owh..jangan terlalu bermimpi di awan tinggi..sbb aku tak tinggi..lagi ramping.. lebih kepada stylish modern life..not bad..

lagi-lagi...ada banyak sebenarnya..smlm jumpe satu blog..cantik si bakal peguam kalo tak silap..cuba korang klik-klik situ
http://nurulbadiah.blogspot.com/. blog ni pun best bila diterokai.

lagi..lagi dan lagi.. http://irinenadia.blogspot.com. blog ni sweet aje.orangnya manis bergaya. uish...apakah rahsia anda semua..kasi sharing sikit..

semua blog2 yang aku nyatakan di atas antara yang menarik hati..ada lagi sebenarnya..akan diapdet later...semua mereka cantik-cantik belaka..bukan setakat cantik tetapi gaya penulisan yang kreatif dan menarik hati...agak-agak mereka seronok tidak menjadi terkenal di alam maya ni..sound like good bukan..macam artis pun ada..gaya-gaya mereka sangat mempesonakan..kalo aku yang perempuan ni sibuk la dok nak usha blog2 depa..spesis berjantina lelaki agak2 macam aku tak..hahahhahhaa....

kesimpulannya...traffic tinggi bukan sekadar bersandar pada paras rupa tetapi cara penulisan yang baik..betul.betul.betul

Sunday, October 9, 2011

pes kopi..

wah...korang penah terpikir untuk menghasilkan jenama kopi sendiri..
mereka yg addict mcam aku ni, kekadang tidak penah terlintas langsung untuk menghasilkannya.
hahahha...harap maklum sebelum aku meminta maaf..
entri kali ini bukan mengajar cara-cara untuk membuat kopi..
rasanya beli sendiri lagi senang bukan..

cuma nak kongsi sikit ilmu yg baru digodek-godek dari blog seseorang penuh ilmiah..
bgs kalau kalian usha blog ni..menarik dan byk menda yg boleh dipelajari..
ingat, nak belajar skrang bukan mustahil sehingga ke negara China..lebih dari itu pun boleh..
semua di hujung jari anda sahaja..rajin atau malas sahaja.nok..

gejala pes kopi atau dalam bahasa ibundanya copy paste dalam berkarya sangatlah banyak terjadi..tak percaya..percayakanlah..
tapi kalo korang rasa nak check samada karya anda telah dikopikan..boleh pegi ke website ini..
tara............

>>
http://www.copyspace.com/ ..pastu masukkan link blog kome...

apalagi..wajib try ok !..Ilmu tidak akan bermanfaat kalau kita lihat saja..cuba..cuba..

kredit kepada tuan yang kongsi ilmu ni...thanks a lot.. >>
http://gurucyber.net/

Saya Satu Tahun, "Darwisy berkata".


maklum sajelah.masa sangat penting kadang-kadang perlu dibazirkan begitu sahaja.


owh.saban hari aku dok usha blog ni.rasa cam nak updet tp tak tau nak mula kat mana.
nak mula pun tak tau dari mana, apatah lagi akhirnya.akhir-akhir, tutup aje blog nie.paling agak menyedihkan, bila aku sesaje jalan2 kat blog memember yg len.owh.sama jugak. bersawang.ada satu blog je aku rasa sgt aktif mengupdet >>blog
si cinoi ...korang usha la sendiri..




pengumuman..pengumuman..cik yumici..cik wan sajidah..cik wan fadhilah..cik zazawati..cik noyu..cik jiha...bila korang nak apdet blog korang ni....al-maklum la semenjak bertukar status cik ke puan...korang semakin sibuk menjaga zuriat masing-masing ek..aku paham sbb aku pun suka menyebukkan diri...hahahhaha...dear, apdetla...paling koman pun, kasi ar usha pic-pic baby korang yang kiut-miut tu...plsssssssssssssssssssssssssssssss....

uish..terlalu banyak yang lama..means..terlalu banyak cite yang nak dicoretkan tetapi menjadi pekasam dalam post yang tidak diposting.hahaha..salah satu reason yg aku rasa berbaloi adalah, tidak mencabar minda bila sibuk karang cite tetapi tidak bergambar.dah rupa pakai baju tanpa baju kecik.tak cukup sifat.hahahhaha...bukan ape, kadang2 tanpa penceritaan pun, dengan adanya gambar, OMG owh menarik gile...hehehe..sbb aku pun suka pegi kat blog2 orang yang ada letak gambar..best tgk..sbb tu la aku rasa, blog aku ni dah status suriram..ramm..ram...suriramm...suriram yang suram..hahaha...masih boleh berlagu riang..


eh..u know what..my darwisy syifa' anak si ahmad bazli..telah berusia 1 tahun (sehingga tarikh 28 sept 2011)..kaloo mengikut tarikh ari ni..lu kira la sendiri..yang pasti setahun lebih la..so cute bukan..tp..tp..umur tidak setanding tubuh badan yang hanya berkilogram 7 sahaja...sehinggakan perlu berjumpe dengan pakar zat pemakanan..nak kata kurang makan, mcm byk makan...sungguh merisaukan..kecik bebenor..adakah ini bahana menonton upin dan ipin time preggy..cuba korang perhatikan upin dan ipin..setiap tahun besar tu je..hahaha..tiada pertumbuhan berlaku..tetapi semakin bijak cerdik..plus loyar buruk..sian kak ros..tetiba...


besday darwisy aritu, ada wat makan-makan sikit..tp punyala dia buat ragam..serba tak kene..
yg sepeselnya..kek tu kan..bergambar "upin dan ipin"..comei...rasapun sangatlah not bad.boleh ditelan..dan sangat laku sehingga tidak mencukupi..hehehe..macam tak percaya dah setahun si botak ku..owh...walaupun sangat tidak terlayan kerenahnya..tp sangat mencuit..dahla..tak tau nak cite pe...meh tgk gambar kat bawah ni....




comei bukan.rasa tidak kurang hebat.
si ibu memahami kegemaran bayi yang amat menyukai animasi ini.

upin ipin versi manusia.
sama bukan.
si tepung goma beraksi.menampakkan kegelapan anak. :)

si bayi menampakkan lesung pipitnya.
eh, same like me la..

si ibu sibuk nak bergambar.budget abis.
si cilik sibuk plak nak potong kek..hehe

besday boy yang disayangi.

kek ini sedap.
tapi baby boy macam tak suka.




ibu : sedap tak?
darwisy : cannot go la ibu.. :)


tengok tu, tangannya perlu dipegang seketat mungkin.
sibuk nak pegang kek..aish..

yang ini darwisy suka ibu.





kdt to my sister for all dis picha...i loike..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails