Thursday, December 6, 2012

Belajar oh Belajar

Hari-hari kita belajar.Belajar mencari Ilmu. Belajar mencari Rezeki. Belajar mencari Jodoh. Belajar mencari Duit. Belajar mencari sahabat. Belajar mencari Pasal. Macam-macam bukan.

Tapi. Tahukah anda belajar adalah satu proses sepanjang hayat yang kita sedar atau pun tidak.
Ada orang kata, belajar perlu pergi ke sekolah. Ada pula yang kata belajar perlu berguru walaupun tidak ke sekolah. Ada pula yang sibuk dok mengata, belajar tinggi-tinggi pun belum tentu menjamin kejayaan hidup. What.....the...all of this thing.. Belajar adalah proses kita mendapatkan sesuatu secara formal atau pun tidak. Sedar ataupun tidak. Manfaat ataupun tidak. Guna ataupun tidak.

Merujuk kamus dewan, (wah gitu kan.macam nak buat proposal kajian tindakan pulak dah)..ok ok ok.. Ini adalah penulisan memberi kata semangat untuk memulakan proposal kajian tindakan tetapi dimulakan dengan berblogging di pagi hari..

Sebelum kita pergi ke definisi belajar kita rujuk dulu definisi malas...iye..MALAS..ada kaitan ke? let's me clarify what the meaning of MALAS dalam konteks Kamus Dewan, Malas : tidak mahu berbuat sesuatu, segan, tak suka, tak bernafsu. Malas belajar bererti tidak mahu, enggan, tak suka, tak bernafsu untuk belajar. Oh adakah sekarang dalam mood MALAS. Mcm ada sikit..hehe..



















Menarik untuk dikongsikan di sini adalah kata-kata berbunyi ,

"Menjadi tua itu pasti, menjadi dewasa itu suatu pilihan"


Tersirat je bunyinya kan. Mudah kata lah, sekiranya dipanjangkan usia (jangan dilupakan konteks agama ye), kita hidup semakin tua. ok paham. Tetapi apakah yang membuatkan kita menjadi DEWASA. yeahhhh.. Itulah jawapannya walaupun kalian tak sebut lagi.. satuperkataan.tujuhhuruf.satumakna. B.E.L.A.J.A.R. Apabila anda belajar dari pelbagai aspek kehidupan, proses itulah yang mematangkan anda dan menjadikan anda semakin dewasa.

Namun begitu, cuba kita renung-renungkan. Apakah tujuan UTAMA kita BELAJAR?
  • Menjadi manusia terhebat/ terpandai ?
  • Ingin puji-pujian.
  • Mudah mendapat pekerjaan yang baik.
  • Menjamin masa depan yang cerah.
  • Tidak mudah ditipu daya oleh makhluk2 Tuhan.
  • Memperbaiki amalan kita daripada tidak baik kepada semakin baik (istiqomah itu penting)
  • Menjadikan kita berada di satu tahap/ berjawatan.
Apapun tujuan kita, satu sahaja tetapkan di hati, ianya mesti kerana ALLAH swt. Jangan dipisahkan kalimah pencipta dan kebesaranNYA dari dalam diri kita. Moga-moga setiap yang kita lakukan mendapat Barakah. Oh ya, seperti kata-kata Ustaz Hussin (Cikgu Psikologi) saya, tujuan manusia HIDUP ada dua iaitu menjadi HAMBA dan KHALIFAH. Tu dia....terang lagi bersuluh. Kalau kita pegang kepada tujuan kita hidup ini, nescaya mudah sahaja pandangan kita terhadap tujuan kita belajar.

Namun begitu, ada di kalangan kita yang sukar untuk belajar. Bukan Bodoh. Tetapi kita boleh lihat daripada pelbagai aspek. Contohnya :

1. Aspek Fisiologi
  • Kesihatan Tubuh badan
  • Tempat Tinggal
  • Kemudahan Pembelajaran
  • Persekitaran Pembelajaran
  • Pekerjaan
  • Kemiskinan
2. Aspek Sosiologi
  • Rakan Sebaya
  • Moral
  • Pengaruh Media
  • Keganasan di sekolah
  • Budaya Belajar
  • Ibu Bapa
  • Gejala Sosial
3. Aspek Psikologi
  • Tekanan Keluarga
  • Ekonomi

Saya tidak bercadang untuk mengulas lebih lanjut point-point di atas. Ianya boleh dijadikan bahan rujukan sekiranya mendatangkan manfaat. Sumber Ilmiah diperolehi daripada buku bertajuk,

"Pengaruh Persekitaran Terhadap Gejala Pelajar Kurang Minat Belajar"
Penulis : Baharom Mohamad
Jabatan Pendidikan Ikhtisas FPTV, UTHM

Gambar Sebenar dengan Gaya Lakonan :)
Photobucket

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails