Saturday, February 12, 2011

tangisan si cilik

uwek…uwek…lg advance sound menggunakan woofer berbunyi seakan begini—> uuuuwwwaaaaaaaaaaaaaaa…uuuwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..panjg bukan…ini baru terjemahan daripada beberapa bit-bit huruf..belum diputarkan menggunakan window media player lg..walaupun bukan sesuatu yg menggerunkan namun kadangkala mengundang kepenatan jua kerisauan..agak-agak la kan ape la faktor-faktor mengundang kepada tangisan yang teeresak2 beriye2 sakan..adakah itu normal atau dibuat2 atau terkena mainan alam lain..jom kita try list satu-persatu.kot2 tersangkut dgn permasalahan kita..

buat pengetahuan semua, my cilik selalu beriye2 ngs time nak susu…sgtla tidak tenteram hati si ibu.sesaja la search kat tenet kot2 la anak terkena sindrom kolik ke?tau atau tidak…check it out..

1. Doktor-doktor pakar daripada peringkat umur 40an yg sgt arif hal-hal keanakan
mengatakan kembung perut mungkin menjadi punca.
solusi : sapu minyak telon boleh..minyak cap yu yi pun boleh..minyak gamat i
xkonfem ek.
letakkan sirih yang telah dipanaskan pada suhu kira2 agak suam..&
sapukan di perut.atau letakkan saje utk beb. ketika.

2. lapar
solusi : xreti2 lg..nak aku jugak ajar..haha..ni perkara biasa nangis sebab ingin
disusukan.insyallah, setelah kenyang, si cilik tidak lg menangis.

3. keadaan tubuh yg tidak selesa.ianya boleh berlaku akibat bahan
pembuangan yg dilakukan.seperti kencing atau buang air besar.mungkin juga,
bayi merasa panas atau berpeluh.maklumlah, baby tidak boleh berkata seperti, "tok, nek cucu tumpang ngencing..tlg basuh ya"..hahaha
solusi : gantikan pampersnya.
mandi agar bayi menjadi segar

4. kepenatan.mungkin bayi telah diajar untuk merewang ke sana & ke mari lalu
mengundang kepenatan.
solusi : boleh dimandikan.kemudian berikan susu dan pastikan bayi tido serta
mendapat rehat secukupnya.

5. sakit.owh, ini yg paling merisaukan bukan.terang2 kita tahu bayi tidak bisa
berbicara.segala2nya diberi.langsung tidak memberi kesan.susu sudah.dukung
sudah.mandi sudah.tp ttp mahu menyumbang suara pd key yang panjang.
solusi : adalah lebih baik mendapatkan nasihat orang tua/ doktor

6. berbeza tempat dan orang sekeliling
tatkala bayi sudah mula pandai membuat kawad pengecaman.mungkin bayi
hanya mahu dengan individu tertentu.jgnlah sesekali kamu terasa ok.melihat
orang bahagia akan menyebabkan kita bahagia juga.
solusi : individu terapat perlu mengambil tanggungjawab ini.siapa lg ibu atau
ayahla..

7. kolik.xpenah dengar??ish ish ish..saya pun xpenah dgr juga…kata lainnya
adalah sawan tangis.menurut info yg boleh didapati di laman sesawang ni,
sawan tangis adalah gejala tanngisan si anak yg terus menerus membuat
persmbahan tanpa henti.mungkin boleh jadi3-4jam.owh, boleh jd kerisauan
memuncak.keletihan di tahap yg maximum..puncanya juga mungkin sama
seperti di atas..mungkin lapar, kedinginan, hendak di dukung saja dan
sebagainya.kolik adalah BUKAN sejenis penyakit.jd jgn risau ok.mungkin
akan menguji kesabaran.itulah dia pengorbanan bukan.lg2 untuk mereka yg
bergelar si ibu.

mungkin ada lagi sebab2 si cilik menangis untuk yg ke-8, 9, 10,……. anda boleh la menyatakan dikomen.sgt menghargai.

berbalik kepada si cilik saya, penawar kepada tangisan beliau adalah dengan jelmaan ayahnya.apabia melihat shj wajah ayahnya sambil didukung2…digomol2..diguling2..diagah2..SMILE mula terpacar dan akan diiringi dgn gelak tawa yg bagai dibuat2..u are d’gud actor nak, “si ibu berkata”….. maklumlah manja lebey.hehe..

lg satu fiil si darwisy, asyik nk berdukung je..asal letak je..nangis.huhu..

kepada bakal-bakal ibu yg semasa hayat mudanya rajin berkarok, dats it ur time to learn child song...lala..jangan ar asyik2 tepuk amai-amai..anak zaman skrg bakal bosan jua...zikir lebey baik dude..

p/s kpd wan sajidah : bape byk lagu dah ko lancar...ahaks


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails