Saturday, July 10, 2010

jenama susu yg tidak halal.

tadi dikejutkan oleh panggilan oleh makcik yang bertanyakan susu tidak halal.
search punya search dpat artikel ni.sape tau leh kongsi sama kebenarannya.thanks.

Sekarang ni dah macam-macam produk ada kat pasaran dan ada antaranya kita tak tahu samada produk tu betul-betul halal atau sebaliknya. Malah lebih teruk lagi ada yang cuba mengelirukan kita sebagai pengguna terutamanya yang beragama Islam dengan meletakkan tanda halal walhal status halal produk tersebut adalah sebaliknya.

Ok, kat sini kami kongsikan kepada anda dengan emel yang kami terima mengenai status 1 produk yang dikatakan haram iaitu susu bayi keluaran Abbott Laboratories. Namun kesahihannya tidak pula diketahui. Tapi sebagai umat Islam, ada baiknya perkara syubhah seperti ini dijauhkan. Sila baca kandungan emel kat bawah ni.

- – -

Peringatan:

Bagi yg bakal melahirkan Dan sudah melahirkan, diharap hindarkan jenama yg merosakkan aqidah Islam. Demi anak-anak yg soleh Dan solehah.. Susu similac ini adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:

1) Isomil
2) gain
3) gain plus
4) grow
5) pediasure
6) ensure

Berkaitan status halal / tak halal TU, harap Kita dapat information a.s.a.p. Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak sedara yg minum susu *SIMILAC*.

Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. And please inform this to ur ‘mummy’ friends ok

Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna Islam Malaysia .. Susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.

Susu ini pun quite famous.. Ada di pasaran. Susu TU dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya.

Susu TU pun dah dikategorikan TAK HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.

Inform kawan2 ok!..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails