Sunday, April 12, 2009

aku hanyalah aku...

tajuk entry yg seakan tak de ape2 makna dlm hidup..(oppps, ari ni aku nak cite yg agak touching sikit)...aku pun kekdg tak paham ape yg terjadi di sekeliling..masih ada yg mampu untuk bercerita yg remeh-temeh..padahal aku rasa..dunia menghadapi golak ekonomi dan politik yg amat dahsyat (lagi bagus amik tau pasal dunia)..tapi cite bodoh gak la orang sibuk nak amik port...

selama ni, aku cuba untuk pertahankan ape yg aku rasa..tapi akhirnya..menitis jua permata-permata jernih yang penuh dengan keikhlasan (tapi disalahertikan)...aku tak penah mintak apa2..aku pun tak penah mengharapkan ape2...mcm ni ke dunia hangpa..??sungguh penuh dengan pura2..mmg mengubah persepsi aku t'hadap hangpa...

nasib agak baik sbb mempunyai pelajar yg mmg nakal tapi masih boleh guna otak dlm hal2 kemanusiaan nie..tatkala kesedihan menyelubungi diri..aku tak dpt kawal emosi..menitis lagi dlm kelas..semua pelajar aku senyap aje(padahal..Ya Allah..ape punya kelas ar..bising yg amat setiap harinya)..datang la seorang pelajar yg agak nakal...bagi tisu tue..hehhee(tergelak sejenak)..pastu emosi aku cam dah ok..terus ngajar.. ada gak pelajar aku tanya...

Murid : "Cikgu, bg tau saya sape yg buat cikgu nangis?" (tangan sambil menumbuk2 sepertinya gaya seorang gengster)... hahhahhhaha...

datang lagi satu murid...
Murid : "Cikgu, gaduh sama bf ke cikgu?".. (adoi, jauh menyimpang punya soklan, tapi tak pe..ada ciri-ciri take care atas seorang cikgu yg malang)..

yg agak kelakar yg membuat aku tergelak lagi..smlm aku wat latihan kat depa...

soalan :
>> Pada pendapat anda, apakah nasihat anda apabila seseorang itu mengalami kekecewaan ?

murid berkata," cikgu ape itu pendapat?"
cikgu berkata," erm..pendapat ialah apa yg awak cakap...
murid tanya lagi," kekecewaan tu apa cikgu?"

dengan penuh kesabaran lagi..cikgu berkata lagi,"kekecewaan tu lebih kurang kesedihanla..
Jadi, apa jawapannya...(mmg depa tak dapat jawab soklan aku...jgn cuba tertawakan pelajar aku ok...mereka mungkin tidak se pick up anda.. :) )

cikgu pun bagi jawapan pada soalan itu berdasarkan logik....
"Kalau kawan awak sedih, awak mesti nasihat kawan awak mesti banyak sabar, ingat Tuhan dan bla..bla..bla.."

Apa kaitan cite di atas dengan kejadian tangis-menangis aku pada hari khamis tue???

Seorang pelajar aku bangun, dan cakap..
"Apa pendapat anda, jika cikgu kecewa?"

Bangun lagi seorang...
"Cikgu perlu sabar..ingat Tuhan.."

(Amazing right...kagum sejenak...)
Pelajar yg anda tertawa itu bukan di kalangan yg cerdik pandai..tapi masih leh menggunakan pembelajaran semlm dlm kehidupan realiti...

i'm proud of you.....

Friday, April 3, 2009

handball MSSMKL 2009

ish..lama benar den rasa tak ketuk keyboard nak tulih new entry nie...mana tak nye, asal nak update je...tak leh nak sign in..sengal tahap memuncak je aku rasa..dalam jangkauan ingatan yg tak berapa nak panjang ni, dah byk cite aku rasa terlepas nak update...sampaikan malas ar nak update..(dari dok nunggu nak ketuk keyboard ni, baik aku ketuk ketampi sampai lebam)...wah, sanggup ke tu..

tapi aku nak cite gak, walaupun masa aku sbnrnya tak ada nie..jap lagi ada kelas la..wah, awat malas sangat ni..badan pun dok rasa sengal2 je...mana tak nye..aku baru je abis karnival handball MSSMKL yang berlangsung di pusat kecemerlangan sukan cochrane...dari ari senin sampai khamis aku dok padang..maklum ar student aku terlibat sama..kebtln lak, sekolah aku jadi penganjur..kaki aku pun rasa cam gedik2 semacam je, nak men sama...hahahaha.. lantak ar orang nak kata aku dah tua ke..hampir2 nak menopous ke..asalnye bile aku dah pegang je bola baling punya bola...seperti satu aura datang meresap..dgn tidak sengajanya..aku merasakan diri aku seperti budak2 yang masih boleh berlari ke hulu ke hilir(tak de ar sampai ke hilir perak laak..tu nak mampus namanya)..hahhaha...

ish..dah menyimpang sangat cite aku ni..sampai kat kampung aku la tue..(simpang 4)...berbalik pada topik kita di atas..ape dia murid2???--> topik kita di atas....iyelah..ape dia topik kita di atas...aish...nak kena jalan itik ni..wah, tak betul tu cikgu..tak boleh denda murid sesuka hati...walaupun mereka2 ini suka didenda sebegitu rupa... :)

dipendekkan cite aku yang agak panjang tapi tak bermakna nie...team sekolah under 15 BOYS aku layak gak g FINAL..diulang...FINAL tue...tapi nak buat cam mana..kita hanya merancang...di ATAS LEBIH MENGETAHUI...hiba di hati apabila tidak menjadi johan...tak pe...kita perform kat inter zone nanti k...chayok2 sayang..ayam goreng..ayam goreng...


N. Johan Under 15..chayok2 boyz..


Girl Under 15...


Boy under 18...







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails